oOple.com Forums

oOple.com Forums (http://www.oople.com/forums/index.php)
-   Belgium (http://www.oople.com/forums/forumdisplay.php?f=109)
-   -   patat vs. frites (http://www.oople.com/forums/showthread.php?t=56981)

brokkenpiloot 07-11-2010 05:22 PM

patat vs. frites
 
In tegenstelling tot de discussies mbt velgenkleur, volle/ lege ballen, b4/ 201, lijkt dit me veel belangrijker!

roept u maar: Patat of frites?

http://www.frietopia.nl/img/uploads/...nozzmannew.gif

soobah 07-11-2010 05:26 PM

fritten hé

morgoth 07-11-2010 05:50 PM

Frieten natuurlijk!

Ne middel mee stoofvleessaus, njum!

J-Meister 07-11-2010 06:31 PM

Wat een vraag , natuurlijk frieten , deze komen voort van een patat .
Tegen puree zeg je toch ook niet patat :D

Somerwil 08-11-2010 07:44 PM

patat
Uitspraak: paˈtɑt patatten Zelfst. Naamw. 1 2 g.mv. langwerpige stukken aardappel die in heet vet zijn gebakken. Synoniem: friet. Synoniem: patates frites `patat met mayonaise` '

http://www.encyclo.nl/begrip/patat

frites
[friet] (Frans) meervoudig zelfstandig naamwoord , friet de -woord , ` frie - ten meervoudig zelfstandig naamwoord verkorting van patates frites , in frituurvet gebakken reepjes rauwe aardappel '
http://www.encyclo.nl/zoek.php?woord=frites

http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet

In ditzelfde kader heb ik ook een klein onderzoek gedaan naar die andere lekkere vette bek: de frikandel. Wat blijkt nu: Ons allen Jan Bekkers (beter bekend als Jan Beks) is de naamgever van deze lekkernij.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikandel
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Beks

racemuis 08-11-2010 07:47 PM

amaai, wa nen een uitleg voor een simpel pakske frieten

Carno 08-11-2010 07:49 PM

Raspatat :drool:

Wist niet dat Nozzman Stefan kende btw. :lol:

beksie 09-11-2010 07:23 AM

Het eten van een frikandel zal nooit meer hetzelfde zijn als je in je achterhoofd de gedachte hebt dat het eigenlijk "mijn frikandel" is die je in je mond stopt.

brokkenpiloot 09-11-2010 01:00 PM

Fijn dat ik bijval krijg van een landgenoot....

Ik zal mijn setup van gisterenavond even neerknallen:

Aardappels:
http://lh3.ggpht.com/_GxaOBw4MxbQ/TN.../aardappel.JPG
Binten/Bonken van zeeuwse grond.

Schillen en snijden:
http://lh6.ggpht.com/_GxaOBw4MxbQ/TN...yw/snijden.JPG
Afmeting 1cmx1cmxlengte

Spoelen en Drogen:
http://lh6.ggpht.com/_GxaOBw4MxbQ/TN...juA/drogen.JPG
Erg belangrijk goed naspoelen en drogen.


Voorbakken:
http://lh6.ggpht.com/_GxaOBw4MxbQ/TN...h0fLdo/pan.JPG
160-170 graden - 5 minuten
Setup tip: Liefst de patat helemaal af laten koelen voor het afbakken!

Afkoelen:
http://lh5.ggpht.com/_GxaOBw4MxbQ/TN...orgebakken.JPG
Keukenpapier voor opname overtollige olie.


Afbakken:
http://lh6.ggpht.com/_GxaOBw4MxbQ/TN...h0fLdo/pan.JPG
6 minuten volle panache! (190 graden)
Setup tip 2: korter afbakken = meer flex!

Resultaat: PATAT
http://lh5.ggpht.com/_GxaOBw4MxbQ/TN...asc/result.JPG

brokkenpiloot 09-11-2010 01:58 PM

Ander opvallend nieuws uit belgie.

stefke 09-11-2010 03:04 PM

Quote:

Originally Posted by Somerwil (Post 430955)
patat
In ditzelfde kader heb ik ook een klein onderzoek gedaan naar die andere lekkere vette bek: de frikandel. Wat blijkt nu: Ons allen Jan Bekkers (beter bekend als Jan Beks) is de naamgever van deze lekkernij.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikandel
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Beks

Ook bekend als "curryworst" in de Zuidelijke Nederlanden.

Cooper 09-11-2010 03:14 PM

en daar zit helemaal geen curry in!
net zoals bitterballen niet bitter zijn!

Gonzo 09-11-2010 04:18 PM

Filmpje

Vanaf 1:30 legt een veehandelaar uit wat er WEL in een fricandel zit.
Het is een fragment uit de legendarische film "Dikkenek", en dit stukje is gefilmd in het slachthuis van Anderlecht, Brussel, "den abattoir" dus.

Vertaling vanaf 1:35
Beest van 700 kilo, waarvan 350 kg rest, niet geschikt voor consumptie, dat je nooit zal zien bij de slager, zoals neuzen, een anus, scrotum of ingewanden bijvoorbeeld.
Wat denkt u dat ze doen met de ingewanden? Ingewanden is alleen maar verteerd gras he? Men noemt zoiets gewoonlijk stront ook, ter info...
Men veegt dat alles bijeen, gooit dat in een groot bad, en dan voegt men allerlei producten toe: antioxidanten, antibiotica, kleurstoffen, "le pot belge" zoals ze zeggen, haha ("le pot belge" is een referentie naar de hormonenmix in de drinkbussen van de belgische wielrenners in de jaren 60 en 70...). Eens dit terug vlees lijkt, doet men dit in darmen, en vertrekt dat naar de frituren, naar "de handel" tussen aanhalingstekens, onder vorm van merguezen, fricandellen, etc...

Cooper 09-11-2010 05:48 PM

gelukkig is het maar een film ;)

Somerwil 09-11-2010 06:19 PM

Ik ben blij dat ze deze bangmakerij alleen in Belgie uitzenden: Dan blijft er meer voor de Nederlanders over

Vor geloofd dat nou: Rommel in en frikandel?!?! Dat is toch puur rundvlees :bored:


All times are GMT. The time now is 12:49 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
oOple.com